Steeds meer bedrijven zien de toegevoegde waarde van SEO (zoekmachine optimalisatie) in. Daardoor wordt het steeds lastiger om online goed vindbaar te worden. Toch betekent dat niet dat er geen kansen liggen om beter gevonden te worden, sterker nog: voor diverse branches liggen de kansen voor het oprapen. Een van de belangrijkste kansen om meer bezoekers naar je website te krijgen, is door in te spelen op de klantreis van je potentiële klanten. Hoe je dat doet en aan welke belangrijke aspecten je daarbij moet denken, lees je in dit artikel.

Zie je het lezen van dit artikel op tegen al het werk? Dan is het uitbesteden van SEO werkzaamheden een verstandige keuze. Anders is de kans groot dat je waarschijnlijk zelf nooit aan de slag zult gaan.

Breng de informatiebehoefte van je potentiële klanten in kaart

Begin door jezelf de vraag te stellen welke informatie je potentiële klanten nodig hebben om jouw product of dienst te kunnen kopen. Mogelijk is die informatiebehoefte in stappen opgedeeld, deze stappen noemen we ook wel de klantreis.

Een voorbeeld

Stel dat iemand een nieuwe gezinsauto zoekt. De informatiebehoefte in de diverse fases van de klantreis heeft, kan dan bijvoorbeeld zijn:

  • Aandachtspunten bij de aanschaf van een gezinsauto
  • Ruime gezinsauto’s
  • Beste beoordeelde gezinsauto’s
  • Tweedehands gezinsauto (merk/model x)

Door in alle fases van de klantreis waardevolle informatie aan te bieden, is de kans dat je met potentiële klanten in contact komt een stuk groter, dan wanneer je je enkel zou focussen op zoektermen die te maken hebben met het verkopen van tweedehands auto’s.

Promoot je content

Nadat je voor alle fases van de klantreis content hebt gemaakt, is het belangrijk dat je de content gaat promoten. Om bij het voorbeeld van de gezinsauto te blijven: je kunt bijvoorbeeld blogs gaan schrijven en die op websites laten plaatsen waar je doelgroep regelmatig komt. Als je hier geen inspiratie voor hebt, dan kun je het werk ook uitbesteden: https://www.resultinternetmarketing.nl/blogs-laten-schrijven/. Ook kun je social media campagnes opzetten en ervoor zorgen dat je advertenties heel gericht aan je doelgroep worden getoond. Op die manier komen de juiste bezoekers op je website.

Het promoten van je content is van cruciaal belang. Doe je het niet? Dan is de kans groot dat je veel werk voor niks hebt gedaan en het leeuwendeel van je doelgroep je content nooit ziet.

Meten en bijsturen

Als er bezoekers op je website komen, dan wil je natuurlijk dat er zoveel mogelijk van die bezoekers klant worden. Daarom is het belangrijk dat je metingen instelt, zodat je onder andere kunt meten of je websitebezoekers bij de contactknoppen komen, of dat ze de pagina’s al weg klikken voordat ze überhaupt een knop hebben gezien. Ook kun je de gemiddelde bezoekersduur meten, om vast te stellen of je content die je hebt geschreven je doelgroep daadwerkelijk weet te boeien.

Aan de hand van de bevindingen kun je de content gaan optimaliseren. Denk aan het verplaatsen van knoppen, het toevoegen of juist verwijderen van tekst enzovoorts.

Bonustip: ga op zoek naar strategische samenwerkingspartners

Deze tactiek wordt door weinig bedrijven echt goed toegepast. Maar indien je het doordacht aanpakt, dan kun je hier fantastische resultaten mee behalen. Allereerst: wat zijn strategische samenwerkingspartners?

Dit zijn bedrijven die nauw verbonden zijn aan de markt/branche waarin jij opereert. Stel, je bent ergonomisch adviseur en je verkoopt werkplekonderzoeken. Dan zijn bedrijven die ergonomische producten verkopen goede strategische samenwerkingspartners. Waarom? Omdat dat soort bedrijven zich op dezelfde doelgroep richten. Daardoor kun je elkaars omzet enorm verhogen.

Stel dat het bedrijf dat de producten verkoopt een telefoontje krijgt van een HR-manager die vertelt dat er diverse medewerkers nek- en schouderklachten hebben. De manager wilt weten welke producten jij kunt leveren om dergelijke klachten tegen te gaan.

Doordat je de potentiële klant graag goed wilt helpen, vertel je dat je niet kunt adviseren zonder een werkplekonderzoek, uitgevoerd door je samenwerkingspartner. En laat nu net uit dat werkplekonderzoek naar voren komen dat er meer producten moeten worden aangeschaft om de klachten te verhelpen en om een toename van het aantal klachten te voorkomen.

Besef dat dit niet alleen vanuit commercieel oogpunt interessant is, maar dat je als professional van ergonomische producten je jezelf kunt onderscheiden van concurrenten. En omdat er gedegen onderzoek is gedaan, is de drempel om meer producten te kopen lager dan wanneer er geen onderzoek is uitgevoerd.

Wat is jouw tip?

Nu je weet wat een klantreis is en hoe je daarop in kunt spelen, zijn we natuurlijk nieuwsgierig of jij nog een andere waardevolle tip hebt om het aantal websitebezoekers nog verder te verhogen. Heb je dus een tip? Mail hem dan aan ons. Alvast bedankt en alle succes met het online vindbaar maken van jouw website!