Wat is webdesign?

Webdesign verwijst naar het proces van het ontwerpen van websites. Webdesign lijkt erg op grafisch ontwerp, omdat beide worden betrokken bij het creëren van visuele media die wordt gebruikt om producten, ideeën of concepten uit te leggen en te promoten. Webdesign kan van alles bestaan uit een eenvoudig berichtbord naar een high-end bedrijfswebsite. Een webgroep bestaat meestal uit webontwerpers, grafische ontwerpers en softwareontwikkelaars. Webontwerpbedrijven zijn gespecialiseerd in het bouwen van websites voor bedrijven en individuen, maar soms werken ze ook met kleine bedrijven of individuen. Een betaalbare website laten maken?  Quadus helpt u van A tot Z voor de opzet van uw websites, webshops, digitale catalogus, emails, sociale media en online marketing. Uw website of webshop wordt niet meer verder beheerd en/of is verouderd? Geen nood, ook daar kunnen we u helpen. Onze afdelingen in WaregemGent en Herentals bieden dan ook de mogelijkheid om over drie provincies heen te werken.

Wat is webdesign?

Er zijn veel websites die u online kunt bekijken. Sommige van deze websites leveren inspiratie voor uw eigen webdesign. U kunt bijvoorbeeld de website van het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten bezoeken. De website bevat veel informatie over elk aspect van het ministerie van Defensie. Het bevat foto’s, video’s en vele andere dingen die kunnen worden gebruikt als een speeltuin voor webontwerpers.

Een website bestaat uit twee primaire elementen: een webbrowser en een webserver. De webbrowser geeft webpagina’s weer die door gebruikers zijn aangevraagd. De webserver is waar informatie zoals webpagina’s, databases en softwareprogramma’s worden opgeslagen. De informatie wordt opgehaald door de webserver en vervolgens op een webpagina weergegeven. Er zijn verschillende componenten en bestanden die een website vormen en de websiteontwerpers gebruiken deze componenten en bestanden in een specifieke volgorde om de website te vormen.

Het eerste dat de webontwerper moet doen is een basislay-out beslissen.

Dit kan navigatiebars, knoppen, tekstvakken en koppen omvatten. De lay-out is afhankelijk van het doel van de website en de ontwikkelaar. Dan begint de webontwerper aan de functionaliteit van de website te werken. Dit betekent het schrijven van code die de HTML, Javascript en CSS gebruikt. De ontwikkelaar gebruikt een programmeertaal genaamd Web Programming Talen om de code te schrijven die door de server wordt uitgevoerd en op de website wordt weergegeven.

Vele malen webdesigninspiratie komt van de expertise van de ontwerpers in grafisch ontwerpen. Er zijn veel websites die grafische ontwerpen bevatten die worden gebruikt als website-inspiratie. Andere dingen die de ontwerper echter in de website wil opnemen, kunnen echter ook van hun achtergrond komen in webontwikkeling of webdesign.

Grafische gebruikersinterface (GUI)

Een grafische gebruikersinterface (GUI) is een grafische interface waarmee een gebruiker kan communiceren met een webtoepassing. Het bestaat uit items zoals vervolgkeuzemenu’s, pop-upvakken, selectievakjes, keuzerondjes en selectievakjes die allemaal logisch worden geplaatst in het programma. Eén ding dat een persoon kan opmerken over een typische GUI is dat het meestal een gebruiker zal vragen om een bepaalde actie uit te voeren wanneer ze erop klikken. Een website met bijvoorbeeld een gebruikersinterface die de gebruiker vraagt om een gratis applicatie te downloaden voordat ze kunnen doorgaan met het gebruik van de website kan een webtoepassing worden genoemd.

De terminologie die tijdens een website wordt gebruikt, wordt CSS genoemd. CSS is een acroniem voor CSS-verklaring. CSS wordt gebruikt om de lay-out en de stijl van een website te beschrijven. Achtergrondkleur verwijst bijvoorbeeld naar de kleur van een tekstvak en achtergrondafbeelding verwijst naar een afbeelding van een soort die wordt gebruikt als onderdeel van het ontwerp. CSS verwijst ook naar de terminologie die is gekoppeld aan eigenschappen van de tekst zelf en het doopvontgewicht verwijst naar het lettertype dat op een webpagina wordt gebruikt.

Ten slotte is een grafisch ontwerper een persoon die betrokken is bij het ontwerpen van de visuele aspecten van een website. Een fotograaf zou bijvoorbeeld kunnen werken op een website die afbeeldingen bevat van een kind dat geniet van een spannende activiteit. De woorden op de website, gebruikte afbeeldingen, gebruikte kleuren en zelfs de lay-out van de site verwijzen allemaal naar de ontwerper. Ontwerpers kunnen werken met grafische ontwerpers om een bedrijfslogo of unieke kunstwerken te maken. Een webontwerper kan ook advertenties maken die een bedrijfsleven online wil worden weergegeven. Kijk voor webdesign voorbeelden bij Quadus