De onschatbare waarde van linkbuilding binnen SEO

Het verkrijgen van kwalitatieve en autoritaire backlinks om de online vindbaarheid van een website te verbeteren, noem je linkbuilding. Het is één van de 3 pijlers van SEO. In combinatie met het optimaliseren van content en techniek vormt dit een gedegen strategie voor zoekmachine optimalisatie. Lees hier alles over de rol van linkbuilding binnen SEO.

Backlinks zijn hyperlinks die naar een andere website verwijzen. Bezoekers gebruiken deze links om te navigeren door het internet. De ‘’crawlers’’ van Google, oftewel zoekrobots, gebruiken deze links om websites te beoordelen.

De crawlers scannen iedere webpagina op het internet. Google zet deze webpagina’s dan in een index onder relevante zoektermen. Al met al, zijn backlinks allesbetekenend voor de ranking van een website binnen de organische zoekresultaten van Google. Zonder backlinks, geen indexatie.

White hat vs. Black hat

In de begindagen van SEO, werd er veel naar methoden gezocht om snel SEO resultaten te verkrijgen. Er werden methoden bedacht om Google om de tuin te leiden. Deze methoden vallen onder ‘’Black hat SEO’’. Echter het algoritme van Google evolueerde snel en de websites die gebruik maakten van ‘’Black hat SEO’’ werden daarop afgestraft.

Vandaag de dag moet je ‘’Black hat SEO’’ vermijden. Google weet precies wanneer een website cheatcode voor SEO gebruikt. Het is dan ook cruciaal om linkbuilding via de ‘’White hat SEO’’ weg uit te voeren.

De meest gebruikte linkbuilding methoden

Om relevante backlinks van hoge kwaliteit te verkrijgen, zijn er verschillende methoden die vaak gebruikt worden. Welke linkbuilding methode is het meest effectief? Dat hangt af van het doel van de linkbuilding strategie.

  1. Kwalitatieve content creëren

Bij linkbuilding is het van belang om unieke en kwalitatieve content te creëren. Wanneer de content niet uniek is, ziet Google het als duplicate content. Het is cruciaal om unieke content te hebben. Wanneer er 2 webpagina’s zijn die op elkaar lijken, is het van belang om een ‘’do follow tag’’ toe te voegen. Zo laat je aan Google weten welke van de 2 pagina’s bovenaan de ranking moet staan. Daarnaast moet de content inzoomen op een specifiek onderwerp.

Linkbuilding is een proces dat secuur uitgevoerd moet worden. Een slechte link heeft geen positieve gevolgen voor de ranking van een website binnen de organische zoekresultaten.

  1. Gastartikelen schrijven

Schrijf gastartikelen op relevante websites voor jouw site. Zo plaats je een linkje op een website die verwant is aan jouw expertise. Het is een simpele manier om een waardevolle backlink naar jouw website te verkrijgen.

Linkbuilding is een proces waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Het is van belang om de kwaliteit van backlinks zo goed mogelijk te waarborgen. Een tip: vraag hulp aan een SEO specialist! Zo weet je zeker dat je de beste resultaten behaald met linkbuilding.